Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Een sterk staaltje solar power met de hulp van Axxes

Diep in de Australische outback vindt iedere twee jaar een race met futuristische auto’s plaats. In de Bridgestone World Solar Challenge strijden zonnewagens om de titel, die momenteel in handen van de Belgen is. En daar speelt copiloot Axxes een belangrijke rol in…

Als je aan racen en de Lage Landen denkt, denk je waarschijnlijk aan Max Verstappen of de Grand Prix in Spa-Francorchamps. Maar heb je al gehoord van de Bridgestone World Solar Challenge? Tijdens deze wedstrijd nemen ingenieursstudenten van over de hele wereld het tegen elkaar op met hun eigen ontworpen zonnewagens. Nadat Nederland jarenlang heer en meester was, haalde het team uit België in 2019 de eerste plaats. Gerechtigheid!

Na vier lange jaren - in 2021 was er geen wedstrijd - vindt eindelijk een nieuwe editie plaats. Het Belgische team staat klaar om de titel te verdedigen in de Australische outback! Om het Innoptus Solar Team opnieuw naar de overwinning te leiden, hebben de IT-consultants van Axxes een navigatie-app ontwikkeld. Via deze blog houden we je graag op de hoogte van het hele traject, inclusief de race en de collab.

Deel dit artikel
53051473317 ef7572c3b5 k

Meet the team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team van ingenieursstudenten die in Leuven de meest innovatieve en efficiënte zonnewagen ter wereld willen ontwerpen. Al sinds 2004 heeft het team elke twee jaar een nieuwe zonnewagen gebouwd.

Dit jaar lanceerden ze hun tiende Belgische zonnewagen: Infinite. De motor en het batterijpakket zijn sterk geoptimaliseerd, waardoor het voertuig zo'n 900 kilometer kan afleggen. Dankzij een verbeterde elektromotor haalt de Infinite ook een topsnelheid van 170 km/u.

De zonnewagens van het Innoptus Solar Team zijn een perfect voorbeeld van wat er mogelijk is met hernieuwbare energie, innovatieve technieken en een toegewijd team. Een missie waar we ons bij Axxes uiteraard volledig in kunnen vinden.

Innoptus solar racing team 2023 map

The Bridgestone World Solar ChallengeAl drie decennia lang verwelkomt de Bridgestone World Solar Challenge in Australië studententeams vanuit alle hoeken van de wereld. In deze race worden de grenzen van technologische innovatie verlegd, want enkel voertuigen die worden aangedreven door zonne-energie mogen deelnemen.

De race zelf omvat een afstand van 3021 kilometer, dwars door de snikhete vlaktes van de outback. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats van 22 tot 29 oktober en racen de teams van Darwin naar Adelaide.

Komaf maken met de competitie

Hoewel de Belgen de gedoodverfde winnaar zijn, zullen ze eerst moeten afrekenen met de topteams uit onder andere Delft en Aachen voordat ze de zege kunnen claimen. Zij zullen het onze nationale ploeg zeker niet gemakkelijk maken, maar als het Innoptus Solar Team erin slaagt om opnieuw als eerste over de finish te rijden, betekent dit de tweede opeenvolgende overwinning voor de Belgen.

53252489403 3eb242e5a8 k
53251314037 57ad0c5d79 k
53134368510 3d298a563f 5k
53088368749 f21ded1b5c k

De navigatie app

De Infinite zal het Innoptus Solar Team geen windeieren leggen, maar ze beschikken nog over een extra troef: de navigatie-app van Axxes. Iedere racer heeft nood aan een straffe copiloot, en wij zijn blij dat wij met Axxes die rol kunnen vervullen!

De app die onze consultants ontwikkelden geeft realtime inzichten tijdens de wedstrijd, identificeert alle obstakels op voorhand en brengt de piloot van de Infinite dichter bij de overwinning. Op een gebruiksvriendelijke kaart met de volledige route kan het team vlotjes verschillende notities toevoegen, zoals de zonnewagen van een ander team, een inhaalstrook of een gevaar op de weg. De navigatie-app van Axxes is dus van cruciaal belang tijdens de race om iedereen geïnformeerd te houden. Zo weet elk teamlid altijd waar iedereen is, zelfs als visueel contact niet meer mogelijk is.

Voor deze editie van de Bridgestone World Solar Challenge hebben we de app grondig geoptimaliseerd en enkele extra tweaks en functionaliteiten toegevoegd. We zijn bijzonder trots bij Axxes dat we met onze expertise en skills kunnen bijdragen aan dit fantastische initiatief dat de technologie van morgen verwelkomt.

AXXES SOLAR 00 03 43 12 Still017

Firebase

Firebase App distribution

Voor het testen tijdens development konden we gebruik maken van de Android emulator die is ingebouwd in Android Studio. Om snel feedback te krijgen maakte we ook gebruiken van Firebase App Distribution. Bij elke push naar de main branch werd er een nieuwe versie gemaakt van de app die automatisch naar Firebase geüpload werd. Zo konden we deze versie downloaden op onze eigen gsm en snel input krijgen van de klant.

Firebase Realtime database

Wij gebruikten Firebase als een soort van backend/database. Met hun realtime database konden we snel veranderende data makkelijk doorsturen. Door daarnaast gebruik te maken van de Firebase library die ingebakken zit in Android, werd data realtime geüpload en opgehaald, waardoor data live wordt uitgewisseld. (Zoals bijvoorbeeld de locatie van de volgauto’s of solar cars.)

Een ander groot voordeel aan de real-time database, is dat deze ook in een offline modus werkt waardoor data minimaal is en we niet veel data heen en terug moeten sturen.

AXXES SOLAR 00 04 15 05 Still022

Android development

Het ontwikkelen zijn we gestart met een goede basis die we makkelijk kunnen uitbreiden. We hebben gewerkt volgens het SOLID-principe dat ons is aangeleerd tijdens het Axxes traineeship. We besloten de app los te trekken van verschillende features, zoals zoom strategieën, icons, strepen op de kaart... Bij de structuur zijn wij uitgegaan van een per type splitsing. Omdat de app redelijk klein is, hebben we alles binnen 1 module gehouden. Dit reduceerde ook de complexiteit.
De app zelf is gebouwd met HILT. HILT is een Dependency Injection library waar je met behulp van annotations helpt in het makkelijker aan elkaar linken van services.

Belangrijke Features

Eén van de moeilijkste aspecten was ervoor zorgen dat routeberekeningen uitgevoerd worden. De berekening start door vanuit de huidige positie het dichtste punt te vinden. Daarna kijken we of dit punt voor of achter het device ligt, om daarna de verdere route te bekijken. Bij elke locatie update wordt deze herrekend, rekening houdende dat dit snel en batterij sparend moest zijn.

De app moet ook een gedetailleerde kaart geven van het weer. Doorheen de dag geeft een andere applicatie van het Solar team daarvoor verschillende foto’s door. De applicatie zelf moet deze daarna op de juiste locatie tonen. Wij hebben dit gedaan door een extra laag op de kaart te leggen. Vanwege gebruiksvriendelijkheid werd het mogelijk gemaakt om met sliders de transparantie te veranderen, alsook om de datum en tijdstip te kiezen van het weer als er een foto beschikbaar was.

Binnen Axxes vinden we het ook zeer belangrijk om de applicatie een professionele look te geven, dus hebben wij custom animation toegevoegd bij het openen en sluiten van de Bottom navigatie. Daarnaast werd er bij elke navigatie ook op gelet dat alles mooi verschuift. Het main design is overzichtelijk en gemakkelijk om éénhandig te gebruiken. Het hoofdscherm is de kaart die default staat op de locatie van de gebruiker. Onderaan kan het pop-up menu geopend worden met swipeable views voor alle belangrijke dashboards om zo de kaart te modificeren naar persoonlijke voorkeur.

53133348582 6b9f8fa91b k

Firebase Cache

Een volgende belangrijke feature was dat alle data die ze binnenhalen van firebase gecached kon worden op het apparaat zelf. Bovendien hebben we ook een offlineversie van de kaart voorzien. Ook hier was gebruiksvriendelijkheid prioriteit. In het pop-up menu is er een tab gewijd aan het cachen van de kaart. Via sliders kan de gebruiker de zoomlevels instellen om vervolgens te cachen. Naargelang hoe nauwkeurig je dit wilt doen, kan dit wel wat tijd innemen. Het cachen kan ingesteld worden bij ‘Settings’.

Tijdens de Solar Race is de zonnewagen zeker niet de enige wagen dat onderweg is. Per team rijdt een volledig konvooi mee. Zo heb je een wagen voorop en 2 volgwagens. Het zijn deze 3 wagens die de app gebruiken om tijdens de race opvallende ontwikkelingen makkelijk te kunnen visualiseren en om verdere strategische beslissingen te bepalen. Dit leidde tot een laatste belangrijke feature: alle simultane gebruikers zijn live te zien op de kaart met hun auto. Iemand die de app opstart kan zich toewijzen aan een bepaalde wagen. De andere gebruikers van de app zien het icoon van die wagen dan altijd op de locatie van de smartphone van de assigned user. Zo weet het team steeds waar iedereen zich bevindt in het geval visueel contact niet meer mogelijk zou zijn.

Solar team static scruteneering

Race Preps: Static Scruteneering

Het Innoptus Solar Team is momenteel bezig met de static scrutineering (technische keuring van onze auto). Tot nu toe gaat het goed! De eerste controles zijn uitgevoerd en tot nu toe zijn er geen problemen aan het licht gekomen. Hopelijk blijven we de groene vinkjes verzamelen!

Dynamic Scruteneering

Race Preps: Dynamic Scruteneering

Vandaag heeft het Innoptus Solar Team het eerste deel van de dynamische keuring al achter de rug. Het tweede deel van de dynamische keuring wordt morgen voortgezet met een slalom. Ze hebben vanochtend voor het laatst geoefend op Hidden Valley Raceway voor de kwalificatieronde die de startpositie bepaalt. Morgen testen ze de Infinite voor een laatste keer op Gunn Point Road zodat deze in optimale staat is voor de kwalificatieronde op zaterdag en de start op zondag

Afbeelding van Whats App op 2023 10 21 om 07 04 28 40757675

Kwalificatie

Er is een nieuwe record tijd op de kwalificatie ronde gezet voor België! Door deze enorm snelle tijd kan het team op dag één van start gaan op de tweede plek. De team spirit is hoog en ze vliegen er met volle goesting in!

Afbeelding van Whats App op 2023 10 22 om 11 30 46 05f377f7

DAG 1

Het team mocht als eerste van start gaan. Na de start konden we het eerste team snel inhalen. Op dag één liggen ze nog steeds eerste en zijn we op weg naar onze tweede controle stop van de dag. ze hebben hun secret weapon, de vin, al een aantal keer kunnen gebruiken om extra snelheid te maken en energie te besparen. Dit zou voor een concurrentieel voordeel moeten geven, maar dat is af te wachten tot het einde van de race. Ze zijn de dag geëindigd als eerste en zijn daar ook enorm tevreden over. De auto is in tip top conditie en het team staat sterk in hun schoenen. Hopelijk kunnen ze deze tendens morgen voort zetten.

Afbeelding van Whats App op 2023 10 23 om 07 26 23 124a59b7

DAG 2

In Australië heeft het team al twee controlestations gepasseerd en liggen ze nog steeds aan de leiding. Op dit moment zijn ze de voorsprong verder aan het vergroten. Zelfs de organisatie had niet verwacht dat ze zo snel zouden gaan en daarom moesten ze hun schema's voor controle stops aanpassen. Als team zijn ze erg tevreden met hoe het nu gaat. Vandaag hebben ze echter te maken met rook van nabijgelegen bosbranden. Dit maakt het een beetje moeilijker om de inkomende energie te voorspellen. Daardoor moeten ze hun strategie nauwlettend in het oog houden en aanpassen waar nodig. Ook op dag twee is het team nog altijd te vinden op plaats één in de ranking. Op dag drie voorspellen ze veel wind waardoor hun 'secret weapon' of hun vin enorm van pas zal komen!

Afbeelding van Whats App op 2023 10 24 om 07 10 57 b3db2d17

DAG 3

Het team ligt nog steeds aan de leiding! Door de wisselende bewolking moeten ze hun strategie aanpassen, door de snelheid te variëren proberen ze zoveel mogelijk in de zon te rijden om onze inkomende energie te maximaliseren Het gat tussen de het Innoptus Solar Team en de Twentse ploeg wordt iets kleiner, maar we hebben vertrouwen in onze strategie. Meer updates volgen later vandaag!

Afbeelding van Whats App op 2023 10 25 om 06 18 22 770fbdbd

DAG 4

Het Twentse team haalde ons vandaag in waardoor ze een aantal minuten konden goedmaken. Momenteel zijn ze nog 19 minuten van ons verwijderd. Onderweg moest het team onze eerste stopprocedure uitvoeren nadat een wielluik loskwam door de wind. Gelukkig verloren ze maar een minuut met deze stop. Ze waren goed voorbereid op deze situatie aangezien ze verschillende keren deze situaties hebben ingeoefend. Bij de controle stop in Port Augusta was de Twentse achtervolger alweer 30 minuten verwijderd van de Infinite!

Ze eindigde de dag met 39 kilometer voorsprong en zijn gedetermineerd om de laatste dagen alles op alles te zetten!

1698289704669

DAG 5 - The finish!

WERELD KAMPIOEN! Het Innoptus Solar Team is het eerste team dat over de finish lijn reed in Adelaide! Gefeliciteerd namens Axxes aan het geweldige team!

Zet deze pagina tussen jouw favorieten, want vanaf de race werkelijk van start gaat op 22/10, zullen wij dagelijks een update geven hoe het team evolueert in de race!

Meer nieuws lezen? Bekijk dan zeker volgend artikel!

Axxes tweede in de Great Place To Work ranking 2023!
Axxes